onsdag 15 juli 2015

Vad är en stalker!

Stalker är ett ord vi lånat från engelskan och betyder ungefär egensinnig, ondsint, uppsåtlig och upprepad förföljelse och ofredande av en annan person. En stalker följer alltså efter en annan person på ett eller flera sätt. Vanligtvis stannar det vid enbart förföljelse men ibland kan det bli värre.

Om man är en offentlig person är risken större att man blir utsatt för stalking men det kan inträffa för vem som helst. Man kan ibland prata om tre typer av stalking.

Lindrig besatthet
Den enklaste formen bygger ofta på att det funnits en sorts relation mellan parterna. Bekant, granne, kund, affärskontakt, partner eller älskare. Förföljelsen kan börja om relationen surnar till eller om den ena parten känner sig "orättvist behandlad". Individen börjar sin förföljelse för vedergällning eller för att kontrollera och korrigera åsiktsmotsättningarna.

Inbillad kärlek
Kärnan i denna form bygger på att individen inbillar sig att en annan person är attraherad av denne. Illusionen är ofta i form av idealiserad romantisk kärlek och spirituell samhörighet snarare än sexuell tillgivelse. Den andra personen kan vara okänd eller av högre status. Individen anstränger sig ofta för att kontakta offret men stalkern kan även hålla illusionen hemlig. Män är vanligast i rättspsykiatriska stickprov och kommer i kontakt med lagen vid misslyckade försök att rädda offret från en inbillad fara. Kvinnor förekommer främst i klinisk undervisning.

Tvångsföreställd kärlek
Denna form är väldigt lik formen med inbillad kärlek. I detta fall är offret nästan alltid en offentlig person känd genom media. Individen kan inbilla sig att offret är attraktionen är ömsesidig, kan ha tidigare andra primära psykiska diagnoser och kan vara besatta av sin kärlek utan att tro att offret är attraherade av dem. Individen jobbar för att uppmärksamma offret om sin existens.

Det finns även andra sätt att kategorisera stalkers som vi inte tar upp på den här sidan. Detta är mest bara för att du ska få en överblick över hur det kan vara.

7 kommentarer:

  1. Personen i sig kanske tror att han inte är en stalker, men när tjejen inte svarar på över 1månad och sedan fortsätter skriva flera gånger dagligen så undrar man ju. Sedan att ta steget längre och börja skicka blommor till hennes adress är creepy. Stalkervarning.nu

    SvaraRadera
  2. Tack vare nätet så är inget hemligt längre, tyvärr. Räcker att googla namn så får du adressen, skicka blommor är väl inte fel? Vad jag vet kommer det reklam för att skicka blommor till personen om man söker på hitta.se..Kanske är gullig grej av honom.. nu vet jag inte vad ni hade för relation.. men sa du inte till honom att sluta skriva?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut inget fel att skicka blommor om man gör det till någon man känner men när jag ber personen sluta kontakta mig och fortsätter skriva flera gånger dagligen så är det rätt läskigt.

      Radera
  3. Intressant detta faktiskt, jag har väninnor som älskar att få uppmärksamhet av män på nätet. De flirtar, utmanar och mer eller mindre manipulerar män så de tror att de gillar männen de skriver med. Detta går oftast för långt och då kommer dessa ord "Stalker" och "Creepy" från dom när de inser att det har gått för långt.

    Jag tror många fall är det oftast kvinnors fel att det går för långt efter sett mina vänninnor göra så.. säger inte att tjejen på talan har gjort detta men.. låter precis som situationer jag hör från mina väninnor.

    Män är utseende fixerade det krävs ej mycket för att de ska börja gilla en. Vi kvinnor är smartare på den delen!
    Jag tror detta är kul utmaning för många kvinnor som vet att de är attraktiva och har lätt att få män runt deras lillfinger.

    Det är mycket hyckleri om detta. Om nu tjejen i sig gillade personen som skickade blommor skulle det vara "söt" "gulligt" att han tänker på henne. Men nu verkar det tvärtom, nu är han stalker för skickat blommor och tjejen tycker det är "Creepy" på grund av att hon inte känner samma för honom.

    Att han skriver varje dag till tjejen har jag inget att kommentera om... bara säga till att sluta besvära henne . Män har svårt att förstå hintar som vi kvinnor gör. Vi fungerar olika.. män gillar klarspråk, rakt på ska det vara.. det har jag lärt mig..

    Min poäng är, släng inte runt ordet "Stalker" så lätt. Jag har själv blivit stalkad på riktigt, fick gå till rätten för att få honom att fatta, detta som jag har läst verkar "harmless" Vi alla kanske har olika definitioner av "stalker" men jag avskyr när folk slänger runt ordet så lätt,speciellt när kvinnorna (som mina väninnor) utmanar män, det är som de ber om det.

    Jag snubblade förbi denna blogg och kunde inte låta bli att kommentera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag la ut info om stalker eftersom han är blockad och fattar inte vad sluta är så la lite info om det så han skulle fatta :)

      Vi skrev och han blev kär efter vi skrivit vardagliga saker i ca två veckor och detta fick mig att backa och sluta svara så avancerat. Jag hade inte gjort hintar att jag ville och skrev att jag blev rädd när han skrev så, endå fortsätter han. Skrev mer korta svar till honom efteråt och inget specifikt alls. Jag har inte skrivit att han är varken fin eller att jag är intresserad av honom på något vis mer än kompis och förklarat det ett antal gånger.

      Endå så måste personen i sig hålla på att skriva dagligen och till slut till och med skicka blommor trotts jag inte svarat på över en månad. Detta tycker jag är läskigt... Stalker kanske är lite för starkt men la mer ut det för att han skulle fatta och skulle han nu höra av sig mer efter jag blockat och mina vänner tar bort hans vänförfrågningar så kommer jag anmäla det mer.

      Vet att det är lätt att hitta en adress men känns lite läskigt att han vet vart jag bor.

      Radera